Световната банка призова Русия да повиши възрастта за пенсиониране, каза за ТАСС Сергей Улатов, главен икономист в департамента по икономика и политика на банката.

В момента възрастта за пенсиониране в Руската федерация е 60 години за мъжете и 55 години за жените.

„Изводът е еднозначен – определено е нужно да се повиши пенсионната възраст, което е един от ключовите фактори в икономическата политика. В частност, това е важно, за да се осигури по-добра стабилност на бюджетната система и да се увеличи капацитета на руската икономика. Този факт се разбира ясно от правителството, но от друга страна подобна мярка няма да бъде популярна,” коментира експертът.

Все още не са анализирани ефектите, които подобно действие от страна на правителството би довело след себе си.

„Днес натискът върху бюджета е много голям и в бъдеще ще продължи да се увеличава, особено ако цените на петрола останат ниски. Единствената възможност за покриване на дефицит – резервните фондове – всъщност вече са похарчени, а Пенсионният фонд се запълва чрез заеми, което не е най-добрата опция за Русия,” каза Улатов.

По-рано, в свой доклад, Световната банка намали перспективите си за динамиката на брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия. През 2016 г. се очаква БВП на страната да се понижи с 1.9%, а през 2017-а се очаква леко повишение от около 1.1%. Средната инфлация в страната, според банката ще бъде 7.6% през 2016-а и 4.8% през 2017-а година.

През октомври 2015 година руското правителство внесе закон в парламента за постепенно увеличаване на пенсионната възраст от 60 на 65 години. Законът обаче ще се прилага само за държавни служители. Тогава не стана ясно и колко време ще отнеме да влезе в сила новия закон.

„Ясно е, че повишаването на възрастта за пенсиониране е лошо решение, но неизбежно, и ще бъде взето със сигурност. Единственият въпрос е кога и как да го направим, тъй като подобна мярка ще има ефект върху хората, социалната и политическата ситуация,” коментира на 22 март т.г. Алексей Улюкайев, министър на икономическото развитие, цитиран от РИА Новости.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *