Scania е сред участниците в нов шведски проект за платунинг (конвои от „свързани“ камиони). 3-годишният проект Sweden4Platooning обединява за съвместна работа Scania, DB Schenker, Volvo, Кралският технологичен институт, RISE (Изследователските институти на Швеция) и Шведската транспортна администрация. Целта е да се проучи пълния потенциал на технологията платунинг за намаляване на въглеродните емисии, както и да се осигури по ефикасен транспорт на стоки.

DB Schenker използва камиони и на двата производителя за своите дневни операции, което е много добър ресурс за проекта, тъй като пълният потенциал на платунинга може да се разгърне, едва когато се осъществява комуникация между камионите на различни производители.

“Платунингът има потенциал да подобри пътните потоци по магистралите и да намали вредния ефект от транспорта за околната стреда”, коментира Гунар Торнмалм, председател на Предварително разработване (Predevelopment), разработване на системи, в Scania.

Когато камионите могат да се движат близо един зад друг, се постига още по-добра икономия на гориво, като резултат от намаляването на челното съпротивление. Именно то е отговорно за 25% от разхода на тежкотоварните машини. „Първите тестове показват, че потенциалът за свиване на разхода при каране на разстояние 1 секунда един от друг и скорост 80 км/ч, е в рамките на 3 до 7%, в зависимост от това, къде в платуна (конвоя) се намира камиона, коментира Торнмалм.

Използвайки безжична технология камионите в конвоя автоматично нагласят скоростта и спирачния си път. Това може да намали времето за реакция при спиране до 0.

За да се движат конвои от камиони по обществените пътища, са нужни няколко фактора за отлично синхронизиране. Проектът ще проучи именно всички изисквания, както и съответните системи и облачни комуникации, които са нужни вътре в камионите, за да се формира platoon.

Sweden4Platooning ще продължи до декември 2019-а година. Шведската иновационна агенция Vinnova, както и Органът за стратегически изследвания и иновации при превозните средства (FFI) съвместно ще допринесат с 1.85 млн. евро финансиране.

Снимка: Scania

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *