Прекарването на 45-часовата почивка в кабината на камиона е забранено, реши окончателно Съдът на Европейския съюз. При определени условия намалената седмична почивка ще може да се ползва в превозното средство, поясняват от пресслужбата на съда.

В решението си Съдът обяснява, че основната цел на Регламент (ЕО) № 561/2006 е подобряването на условията на труд на работниците и служителите в сектора на автомобилния транспорт и на общата безопасност по пътищата. Целта е шофьорите на камиони да ползват нормалните седмични почивки на място, на което се предлагат подходящи условия за настаняване.

Кабината на камиона изглежда не е подходящо място за по-дълги почивки, затова европейската съдебна институция заключава, че ако се приеме, че нормалните седмични почивки могат да се ползват в превозното средство, това би означавало, че шофьорът може да ползва всички почивки в кабината на превозното средство, което ще противоречи на преследваната от законодателя цел за подобряване на условията на труд на водачите.

Сега е в ръцете на страните-членки да определят какви санкции са подходящи, за да се гарантира ефективността на регламента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *