Група от трима съдии в калифорнийски Апелативен съд единодушно реши да потвърди съдебната заповед, спираща администрацията на американския президент Доналд Тръмп да приведе в действие своята изпълнителна заповед, забраняваща влизането на бежанци от Сирия и още няколко предимно мюсюлмански страни.

Съдиите отхвърлиха аргументите на Департамента по правосъдие срещу ограничителната заповед.

Доналд Тръмп отговори на съдийското решение с кратко съобщение в социалната мрежа Twitter:

“Ще се видим в съда. Безопасността на нашата нация е на карта!“

Въпреки, че дискусията по време на изслушването беше насочена към конституционността, решението на съда в голяма степен се отклонява от правните основания. Основна част от него е насочена към това дали временната ограничителна заповед върху решението на президента е оправдана.

“Правителството не даде никакво доказателство дали чужденец от някоя от държавите, посочени в изпълнителната заповед е извършил терористична атака в Съединените щати“, се казва в решението на съда. „Вместо да представи доказателство, за да обясни нуждата от изпълнителна заповед, правителството е заело позиция, че ние не трябва да преглеждаме изобщо неговото решение. Не сме съгласни,“ допълват съдиите.

Още по темата:

Апелативен съд в САЩ решава относно забраната за влизане в страната за хора от 7 мюсюлмански страни

Тръмп забрани влизането на сирийски бежанци в САЩ

Припомняме, че съдия Джейм Робарт издаде временна ограничаваща заповед в петък, която блокира на национално ниво забраната на държавния глава за влизане на бежанци и имигранти от 7 основно мюсюлмански държави.

Решението на Апелативния съд не е краят на историята. Следващият ход на администрацията на Тръмп е да обжалва пред Върховния съд.

Снимка: Michael Vadon, Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *