Хърватска и Албания предупредиха, че Сърбия представлява нарастваща заплаха за сигурността на Косово, както и за стабилността на Балканите, предаде радио „Свободна Европа”.

В съвместно писмо министрите на отбраната на двете държави, които са членки на НАТО, писаха до шефа на военния алианс, Йенс Столтенберг. Те призоваха НАТО да „преразгледа” мироопазващата си мисия в Косово, в светлината на нарастваща заплаха.

Напрежението между бившата сръбска провинция и Белград се увеличи миналия месец, след като влак от Сърбия пътува към Косово с надпис „Косово е Сърбия” и беше спрян на границата.

Сръбският президент тогава обвини Прищина, че иска да започне война, а косовската страна предупреди, че Белград може да опита да анексира северната част на Косово, в която живее предимно сръбско население.

Хърватска и Албания предупреждават военния алианс за „националистическата реторика на някои сръбски политици, както и за конкретни действия по границата”, които са довели до нарастване на напрежението. Министрите пишат на също, че биха подкрепили трансформиране на силите за сигурност на Косово, които са леко въоръжени, в напълно развита армия.

За да се случи това обаче правителството в Прищина трябва да получи подкрепа и от сръбското малцинство в парламента, а това едва ли ще стане.

Предимно населеното с етнически албанци Косово обяви едностранно независимост през 2008 година, след дългогодишна война със сръбските сили. Белград отказва да признае страната, въпреки, че тя е призната от 110 държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *