Испанският крал Фелипе VI (на снимката) възложи съставянето на правителство на лидера на Социалистическата партия Педро Санчес.

„Обявявам господин Педро Санчес за кандидат за министър-председател,” се казва в съобщението на краля, прочетено от парламентарния говорител Патси Лопес.

Испанските граждани гласуваха на парламентарните избори през декември. Тогава Народната партия на премиера Мариано Рахой спечели неубедително, което не и позволи да сформира правителство на мнозинството. В парламента влязоха новите партии – радикалната лява „Подемос“ и центристката „Сиудаданос“. Рахой не успя да се договори с нито една от партиите за сформиране на коалиционно правителство.

Предизвикателството пред социалистическия лидер Санчес не е по-малко. Той също ще трябвада преговаря с враждуващи партии, за да се опита да сформира приемлив съюз.

По време на пресконференцията след съобщението на крал Фелипе, 43-годишният бивш професор по икономика, каза пред репортери, че Социалистическата партия е готова да изкара Испания от тресавището, в което се намира.

Санчес коментира, че ще говори с всички политически групи, но „в типа правителство, което аз искам, няма място за Народната партия”.

Формиране на лява коалиция ще включва партията “Подемос”, която е против мерките за икономии. Третата по брой депутати партия е близка до гръцката „Сириза”. Според лидерите и има възможност за съюз със социалистите, но първо трябва да се постигне съгласия по обща програма.

Ситуацията е още по-сложна като се има предвид, че „Подемос” подкрепя референдума за независимост на богатият регион Каталония. Социалистите, от друга страна, са против отделянето на областта от Испания.

По време на пресконференцията Педро Санчес каза, че е време „да говорим какво можем да направим с обединени сили”.

Той представи серия от предложения, които социалистите искат да приложат. Сред тях са подобряване на условията за работниците, повишаване на качеството на образование в страната и здравната система, както и борба с корупцията.

Един коментар за “Съставянето на правителство в Испания е в ръцете на социалистите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *