Съветът за сигурността на ООН ще проведе заседание на високо равнище във връзка със Сирия на 21-и септември. По време на срещата ще бъде обсъдено какво още трябва, за да се разреши по политически път конфликта в Сирия, заяви посланикът на Нова Зеландия Жерар Джейкъбс ван Бохемен пред репортери в четвъртък.

Нова Зеландия ще поеме ротационното председателство на Съвета за сигурността през септември.

Срещата за Сирия ще се проведе в кулоарите на годишния дебат на високо равнище на Общото събрание на ООН, който започва от 20-и септември.

През настоящия месец, на 9-и и 26-и септември, предстоят и още две предварителни гласувания за избор на генерален секретар на ООН.

След последния кръг на гласуване, който се състоя на 29-и август, водещ остава бившият португалски премиер Антониу Гутериш. До миналата година той беше и върховен комисар на ООН за бежанците. Българската номинация Ирина Бокова е на трето място, което дели с бившия сръбски външен министър Вук Йеремич.

Следващият генерален секретар на ООН ще трябва да получи подкрепата на 9 от общо 15 гласа, включително на всичките пет страни, постоянни членове на Съвета за сигурност.

Перманентните членки са – Китай, САЩ, Великобритания, Франция и Русия. Останалите 10 членки не са постоянни. Те се избират в групи по пет, с мандат от 10 години в Съвета.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *