Ръководител трафик на немска компания ще бъде разследван за множество нарушения във връзка с използването на тахографи. Според разкритията той е нареждал на шофьорите си да не спазват регулациите за тахографи в повече от 70 случаи.

Разпоредбите за време за работа и почивка са ясно установени. Според тях времето, за каране на камиона от водача без прекъсване, не трябва да надвишава 4 часа и половина. След това трябва да следва почивка от минимум 45 минути. Регулацията на тези правила, както знаем, става с тахографи.

В гореспоменатия случай обаче, ръководител трафик на компания от Нойщадтер (Neustadter) е решил да не спазва закона, съобщава порталът forotransporteprofesional. С действията си той е рискувал живота на шофьорите и е увеличил риска от злополуки. Единствената полза е била за компанията, която е натрупала много незаконни печалби – близо 700 хиляди евро.

Процесът срещу мениджъра започна в понеделник сутринта, в районния съд в Кобург. Той е обвинен за фалшифициране на документи, с което е прикривал нарушаването на правилата за времето за шофиране. Мениджърът е обвинен, че е инсталирал висококачествени магнити на някои камиони, които са прекъсвали електронното записване на данните за пътуванията. По този начин не може да се разбере дали шофьорите са спазвали или не времето за почивка.

Повдигнати са и обвинения за това, че той е давал по няколко тахографски карти на шофьорите и ги е инструктирал да вадят собствената си карта, когато превишат времето за шофиране.

С това обвинителният лист не свършва. Прокуратурата смята, че той е имал шофьор без валидна шофьорска книжка и се е опитал да фалшифицира ADR сертификат.

Мениджърът отказва да свидетелства. Очаква се съдебно решение да има в началото на септември.

Снимка: pxhere

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *