Тайните кодове са вградени в софтуера на мобилните ни устройства още от времето преди смартфоните (B.S. – before smartphones 🙂  оригинално). Тук ще Ви представим кодове за iPhone, които отключват някои скрити функционалности. Не претендираме, че може да Ви бъдат полезни, но пък за хората, които обичат да се ровят и да влизат в ролята на откриватели, би било доста приятно занимание.

Режимът за диагностика е наречен Field Test. Можете да влезете в него, като отворите телефонното приложение на своя iPhone и се обадите на номер *3001#12345#*. Ще Ви се разкрие списък с технически менюта и измерители, които вероятно ще Ви бъдат интересни само, ако професионално тествате телефонен хардуер или мрежова инфраструктура.

За обикновения потребител най-интересно би било да проверят по-точно силата на мобилния сигнал. В режим Field Test натиснете и задръжте Power бутона докато не видите обикновения слайдер, след това натиснете и задръжте Home бутона (кръглия долу), докато не се покаже хоумскрийна – вече имате данните в цифрово изражение, а не с точки.

Всичко между -40 и -80 е много добре (колкото по-близо сте до нулата, толкова по-добре). Всичко под -110 не бива да Ви навява приятни мисли. За да се върнете към стандартните точки, просто се върнете към режим Field Test и излезте, както обикновено, с еднократно натискане на Home бутона.

Други скрити кодове не са толкова полезни и варират според мобилния оператор и държавата,  в която се намирате. Това означава, че не можете да разчитате толкова много на тях. *#06# например показва уникалния IMEI (Международна идентичност на оборудването на мобилната станция) номер, а *#33# проверява дали гласово повикване, SMS и данни са активирани.

Подобни кодове има и за Android устройства, но те са специфични за всеки производител и е малко по-трудно да направим списък. С *#*#4636#*#* ще изкарате няколко екрана с информация на Вашия телефон, за батерията и за конфигурация на wifi, или *#*#1472365#*#*, за да видите информация за Вашите Google Calendars. Явно обаче тези кодове не работят за моето андроид устройство – Samsung S4 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *