Големи градове в цяла Европа са изправени пред сериозен проблем със замърсяването на въздуха. Един от тези градове е британската столица Лондон.

Кметът и Садик Хан активизира усилията си в борбата „със смъртоносния въздух в Лондон“. За тази цел трафикът в британската столица трябва да се контролира по-сериозно. Един от методите за това е ограничаване движението на стари тежкотоварни автомобили и увеличаване на Зоната с ултра ниски вредни емисии в Лондон (ULEZ). Новата зона ULEZ ще обхваща територия, 18 пъти по-голяма от централната лондонска зона сега.

Хан обяви, че от 26 октомври 2020 година, старите тежкотоварни автомобили ще трябва да плащат такса от 300 паунда за да влизат в зона Greater London (на картата долу).

Таксата ще важи за всички камиони със евро стандарти 3, 2 и 1. Тежкотоварни автомобили с Евро 4 и 5 ще плащат по 100 паунда пише.

В допълнение на това само Евро 6 камиони ще могат да влизат в Зоната с ниски емисии (LEZ). Към момента това могат да правят и товарни ПС с Евро 4 и 5.

Очаква се с въвеждането и разширяването на мерките замърсяването в Лондон да намалее с 80%, смята Садик Хан.

Снимка: Jeff Kubina; Снимката е примерна.

Един коментар за “300 паунда такса ще плащат старите камиони за влизане в район Голям Лондон (Greater London area)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *