Министърът на транспорта на Франция, Елизабет Борн, обяви плана си да увеличи бюджета за сектора с 13.4 милиарда евро през следващите четири години. Тя потвърди също, планираното въвеждане на такси за чуждестранни камиони, използващи пътната инфраструктура на страната.

По отношение на таксуването на чуждестранни камиони, г-жа Борн обяви, че въвеждането на планираната винетка ще бъде отложено. Вместо през 2019 година, то ще влезне в сила, „може би“ през 2020-а. Според наблюдатели, отлагането е в резултат на протестите на „жълтите жилетки“, пише германският транспортен сайт verkehrsrundschau.de.

По думите на министъра, ведомството и има достатъчно средства да поддържа пътната инфраструктура и през следващата година. През 2020 година обаче, ще са нужни нови източници на финансиране.

Парите ще бъдат използвани за подобряване състоянието на пътищата в региони като Lozère, Aurillac (Cantal) и Prades в Източните Пиринеи.Противоречия за бъдещите такси

Обектът на новото таксуване, и по-специално чуждестранните камиони, предизвиква сериозни спорове през последните няколко месеца. Френските превозвачи, които също ще бъдат трябва да плащат, отправиха сериозни критики. Все пак трябва да се отбележи, че те ще могат да приспаднат таксите от данъците си. Според правителствения проектозакон, таксата за винетка ще бъде „430 евро на година за превозни средства с 3 оси и 1200 евро за камиони с 4 и повече оси.“ Плащането ще се прилага за камиони с брутно тегло над 12 тона.

Тъй като френските власти променят често своите планове, е трудно да се прецени на този етап дали това ще са финалните стойности на таксите, които ще бъдат въведени.

Снимка: Wikimedia Commons

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *