Тази събота не беше най-добрата за Доналд Тръмп, а Бърни Сандърс изостава от Хилари Клинтън.

Така накратко се обобщават изборите в няколко щата на 5 март.

Бизнесменът Тръмп загуби два президентски вота, с което позволи на тексаският сенатор Тед Круз (на колажа в ляво) да свие дистанцията и да се превърне в сериозен конкурент. Нюйоркският милиардер спечели първичните избори в Луизиана и партийния вот в Кентъки. Круз обаче поведе в партийните вотове в Мейн и Канзас.

Сенаторът от Флорида Марко Рубио все повече губи възможността си да напредне в президентската битка.

Борбата в четирите щата в събота беше за 155 делегати като в три от щатите се проведоха партийни избори. Както изглежда досега, Тръмп се представя по-добре на първичните избори, а не при партийния вот. Той спечели едва 23% от вота в Канзас и 33% в Мейн. От друга страна, Круз спечели в тези щати съответно 48 и 46%. Останалите двама кандидати Рубио и Касич не успяха да се представят впечатляващо никъде.

В събота, след като станаха ясни резултатите, Тръмп не изглеждаше обезсърчен. Той каза, че очаква следващите първични избори по-късно този месец, както и общите избори. Той също така призова Марко Рубио да излезе от президентската надпревара, тъй като резултатите му са много слаби.

Тръмп отново обяви, че е единственият, който може да победи кандидата на демократическата партия Хилари Клинтън: „И аз съм единствения човек, повярвайте ми, с когото тя не иска да се състезава.”

Изглежда множеството критики срещу бизнесмена след Супер вторника обаче имаха своя ефект. Кандидатът за президент от Републиканската партия през 2012 г. Мит Ромни беше много краен в нападките срещу Тръмп: “Неговите национални политики ще доведат до рецесия. Външната му политика ще направи Америка по-малко безопасна. Той няма нито темперамента, нито правилната преценка, за да бъде президент.”

Вчерашните резултати може да помогнат на Тед Круз да победи Тръмп и да спечели 1237-те делегати, нужни, за да получи републиканската номинация. Има и още един вариант обаче (освен този Тръмп да спечели гласовете) – нито един от кандидатите да не спечели нужния брой. Тогава делегатите ще бъдат свободни да подкрепят, когото пожелаят.

Марко Рубио, който остана на заден план, се фокусира върху изборите на 15 март, когато той-очаква подкрепата на 99-те делегати на първичните избори във Флорида.

Следващият шанс на кандидатите да впечатлят избирателите ще е в четвъртък (10 март), когато те ще участват в дебат в Маями.

Един коментар за “Тед Круз настига Доналд Тръмп в президентската надпревара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *