Бум на използването на технологии за анализ на данни в бизнеса се очаква до три години. Това показа проучване направено от анализаторската компания Forrester Consulting, възложено от ИТ компанията Atos.

Резултатите показват, че 40% от организациите вече използват анализите на данни за ключови бизнес функции, свързани с продажбите, разработването на продукти и маркетинга, а други 23% планират въвеждането им в рамките на следващите 12 месеца. Тези резултати са налице, въпреки че една трета от компаниите посочват няколко бариери, които стоят пред въвеждането.

При възложеното проучване е била разгледана глобална извадка от над 580 лица, отговорни за вземане на решения в бизнес и IT направленията в 11 индустриални сектора на три континента.

Forrester предвижда, че тази тенденция за въвеждане на Data Analytics ще се увеличи през следващите 3 години, като до 2020 г. ще обхване почти 90% от компаниите, чиято бизнес ориентация е базирана на данни.

По отношение на бариерите, 44% от анкетираните виждат нарастване на многообразието сред видовете неструктурирани данни като значимо предизвикателство, докато 35% са загрижени за традиционните практики по отношение на изходните бази данни и липсата на синхронизация между IT и бизнес функциите.

Повечето организации обаче предприемат действия, за да коригират това, а мнозинството от участниците в проучването изтъкват следните инициативи като критични приоритети за следващите 12 месеца: подобряване на отношението IT-бизнес (71%) и реорганизация на IT с цел по-доброто синхронизиране с бизнеса (66%).

На фона на резултатите от своите проучвания, Forrester подчертава необходимостта организациите стриктно да определят ясни и измерими бизнес цели за всички инициативи, свързани с анализите на данни: тази промяна засяга в еднаква степен както процеса и културата, така и технологиите.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *