От 1-ви декември Telenor България пуска мобилни услуги от четвърто поколение (4G) по стандарта LTE в честотния спектър 1800 MHz. Компанията приключи успешно проекта за обновление и надграждане на мрежата си и вече може да предлага услуги за пренос на данни на по-висока скорост.

Максимално достижимата скорост на 4G мрежата на Теленор ще бъде 75 Мbps. Това означава много по-добро потребителско преживяване при ползване на мобилни приложения, по-бързо зареждане на интернет страници и стрийминг на видео и аудио, сваляне и качване на съдържание.

4G услугите на Теленор първоначално ще бъдат достъпни в София и по-голямата част от Южна България. До средата на декември 4G услугите ще станат достъпни и в Северна България, като мрежата ще обхване всички регионални центрове и градове с над 20 000 жители, както и най-популярните зимни курорти в страната (общо 56,7% от населението на страната).

В зависимост от наличния честотен спектър, Telenor ще продължи да разширява покритието на 4G мрежата и през 2016 година. Новите LTE услуги ще могат да се ползват от всички клиенти на оператора без допълнително заплащане до 31 януари 2016 г. Потребителите трябва да притежават мобилно устройство, което поддържа 4G, както и SIM-карта, съвместима с технологията.

„Стартът на 4G услугите на Теленор е следващата логична стъпка в дългосрочната инвестиционна стратегия на Теленор Груп за България и е част от обещанието ни да предоставим на своите клиенти висококачествено мобилно преживяване. След завършването на мащабния проект за обновление на мрежата, след много тестове и въпреки ограниченията в честотния спектър, с който разполагаме, днес вече сме готови да изпълним това свое обещание”, заяви главният изпълнителен директор на Теленор България Стайн-Ерик Велан.

Теленор има 3,8 милиона активни потребители в България. До 4 ноември 2014 г. операторът работеше на българския пазар под марката Глобул. Компанията е част от международната Теленор Груп, която оперира в 13 държави в Европа и Азия и има над 196 милиона абонати.

 

Един коментар за “Telenor пуска 4G LTE услуги

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *