Работата по поточните линии в американските заводи е намаляла за трети пореден месец през януари, сочи индустриално проучване.

Институтът за управление на доставките (ISM) в САЩ съобщи, че индексът на активността в производствения сектор в страната е бил 48.2 през първият месец на годината, колкото беше отчетено и през декември. Очакванията на анализатори бяха за слабо подобрение.

ism manufacturing usa
Източник: Институт за управление на доставките

Под-индексът за нови поръчки се е покачил до 51.5% през януари, спрямо 48.8% през предходният месец. Друг под-индекс – този на производството – се е покачил до 50.2%, спрямо 49.9%. Сериозен спад има при елемента заетост – 45.9%, спрямо отчетени през декември 48%.

Запасите на суровини и индексът на цените са останали без промяна през януари, спрямо последния месец на 2015 г. – съответно 43.5% и 33.5%, с което се отчитат ниски цени на суровините за 15-и пореден месец.

Намаляването на производствената активност в последните месеци се дължи най-вече на стойността на долара, която се покачи спрямо кошница от валути, а в същото време търсенето на стоки в световен мащаб се забавя.

На местно ниво, ниските цени на петрола повлияха негативно на производителите свързани с енергийната индустрия като беше отчетено намаляването на търсенето на стомана, оборудване за сондажи и други продукти, които се използват в петролната индустрия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *