Американският производител на електрически коли Tesla разкри нов хардуер, който ще позволи на автомобилите да се движат напълно автономно. Главният изпълнителен директор и създател на компанията Илон Мъск обеща да демонстрира способностите на нововъведението на тест-драйв от Лос Анджелис до Ню Йорк.

Според Tesla новият хардуер ще направи автомобилите „значително по безопасни, отколкото нормалните коли“ и ще намали „финансовите разходи при транспорт“.

Производителят на електромобили твърди, че новата характеристика ще бъде от полза за хората, които не притежават автомобили, тъй като ще „осигури мобилност на ниска цена по заявка“.

Отсега нататък всички модели на Tesla, включително Model 3, ще имат 12 ултразвукови датчика и осем камери, заснемащи на 360 градуса и разстояние 250 метра.

Хардуерът ще бъде подобрен със специален радар, който може да „вижда“ пътя дори при най-лошите климатични условия като проливен дъжд, мъгла и пясъчни бури. Радарът ще бъде толкова мощен, че ще може да „вижда“ дори през някои обекти като например кола отпред, твърди Tesla на сайта си.

Множество сензори ще засичат едновременно меки и твърди обекти на пътя, много по-рано от преди, като по този начин ще се намали вероятността от катастрофи.

Мъск нарече новия хардуер „в общи линии суперкомпютър в кола“. Технологията е базирана на чип Titan на Nvidia Corp. и е 40 пъти по-мощен от предшественика си.

Още новини за Tesla:

Германия поиска Tesla да не използва термина „Автопилот“ в рекламите си

Цената на комплекта ще оскъпи колите на Tesla с $8000. Технологията ще бъде автоматично вградена в Model S и Model X моделите, което не дава избор на потребителите дали искат да платят допълнителната екстра. Други функции пък ще бъдат спрени временно, тъй като има нужда от повече време за настройване на системата.

След фатална катастрофа с Model S това лято и последвали обвинения, че тя се дължи на проблеми със системата за „автопилот“, Tesla реши да деактивира функции като „автоматично спешно спиране, предупреждение за сблъсък, активен круиз контрол и оставане в лентата за движение“ докато не събере достатъчно данни, че те са напълно безопасни.

Дотогава „автопилотът“ ще бъде в „сенчест режим“, което означава, че възможните реакции на системата при различни пътни условия ще бъдат тествани, включително поведението при инциденти.

Илон Мъск съобщи, че очаква настройките да бъдат завършени през декември, а липсващите функции да бъдат възстановени след това.

Тест-драйвът, „без дори едно докосване“ на волана от шофьора, на автономният хардуер вероятно ще бъде направен към края на 2017 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *