Производителят на луксозни електрически коли Tesla съобщи, че продажбите на компанията са скочили значително през първото тримесечие на годината. Доставките на нови автомобили са скочили с 69% спрямо година по-рано до рекордните 25 000 коли.

Резултатът дава малко въздух на компанията, след като през предходните три месеца имаше значителни забавяния. Тогава беше отчетен спад на доставките с 9.4% заради краткосрочни проблеми с производството при прехода към нов автопилотен хардуер.

От общия брой доставени коли около 13 450 са били доставките на седана Model S , а 11 550 на SUV-а Model X.

Очакванията на американския производител са да достави общо между 47 и 50 хиляди автомобила Model S и Model X през първата половина на 2017 година.

Главният изпълнителен директор на Tesla, Илън Мъск, поема големи рискове, откакто компанията стана публично-търгувана през 2010 година, но инвеститорите бяха още по притеснени през февруари, след като компанията „се приближи до ръба“ с харченето на значителни средства преди пускането на ключовия Model 3.

Глътка въздух за производителя на електрически коли дойде, след като китайската Tencent Holdings купи 5% дял миналата седмица, на стойност $1.78 млрд., осигурявайки свежи пари за компанията.

Очаква се седанът Model 3 да бъде пуснат в продажба по-късно тази година. Акциите на Tesla струваха $278.30 в края на борсовата сесия на Nasdaq в петък, а от началото на годината са поскъпнали с 30%.

Снимка: Steve Jurvetson, Wikimedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *