Скорошно проучване на McKinsey & Company показа, че средната цена на батерия за електромобил е паднала с 80% за последните 6 години, до приблизително $227/квТч. Все пак изглежда напредъкът в свалянето на основния разход за еко автомобилите не е достатъчен, за да направи електрическите коли с дълъг пробег достъпни за масовия потребител.

Цената трябва да падне под настоящата средна, за да се достигне до масово производство. Американският производител на електромобили Tesla явно е близо до целта с построяването на завода за батерии Gigafactory. В ново промоционално видео компанията твърди, че е успяла да постигне „35% намаляване на разходите“ за производство на батериите за колите си.

Tesla никога официално не са разкривали разходите си за батерии, освен твърдение, направено в началото на миналата година, че те са „под $190/квТч”. След обявяването на плановете за строежа на Gigafactory, главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск намекна няколко пъти, че разходите може да се свият с повече от 30 на сто.

Към това се добавя и фактът, че Tesla и Panasonic започнаха производство на новата батерия ‘2170’, а главният технически директор на американския производител Джей Би Стробъл обяви миналата година, че не смята цената на батерията за фактор, който може да ограничи целта на Tesla да продава Model 3 на цена от $35 000.

След като нямаме официални цифри, можем сами да направим някои сметки, използвайки наличната информация.

При цена „по-ниска от $190/квТч“ и 35% по-нисък разход, това прави „по-малко от $124/квТч“. Батериен пакет за базовия Model 3 от 55 квТч  следователно ще струва „по-малко от“ $6 875. Тази цена изглежда може да се вмъкне в ценовото ограничение за модела.

Ето и видеото, което вероятно се пуска в официалните магазини на Tesla:

Снимка: Tesla Model 3. Източник: Steve Jurvetson, wikimedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *