Ако някой случайно е пропуснал, електрическият камион Tesla Semi вече е факт. Машината беше представена вчера и определено даде заявка за сериозен конкурент на дизеловите камиони… поне в САЩ.

Определеният от главния изпълнителен директор Илън Мъск дизайн на влекача „като куршум“ има своите значителни предимства пред стандартните не особено аеродинамични влекачи.

Електрическият камион на Tesla ще може да изминава 800 км с едно зареждане на електромоторите и при пълна натовареност (40 тона товар – става въпрос за американски стандарти все пак).

Без ремарке, Tesla Semi вдига от 0-60 мили в час (~97 км/ч) за пет секунди, в сравнение с 15 секунди за сравним дизелов камион. Същата скорост, но с натоварено догоре ремарке, се достига за 20 секунди, а не както при дизелите – около минута. И отново трябва да подчертаем, че става въпрос за сравнение с американски камиони, които са по-големи и товарят повече. Във всеки случай, ако сравним еднакво натоварен европейски камион (24 тона) със също толкова натоварен електрически, съвсем сигурно е, че електрическият ще бъде по-добър.

По отношение на изкачването по 5% наклон, Semi може спокойно да поддържа скорост от 65 мили в час (105 км/ч).

Камионът на Tesla има регенериращо спиране, осигуряващо на практика безкраен спирачен живот.

Технологично на тази тежкотоварна машина не и липсва нищо. Има си подобрен автопилот както и множество сензори, засичащи слепи точки и събиращи други данни за управление на автопарка. Системи като автоматично аварийно спиране, система за автоматично поддържане на камиона в неговата си лента както и предупреждение за излизане от лентата на движение са налични.

Друго предимство е пространството в кабината, позволяващо и на по-висок човек, например 1.9 м да стои прав спокойно. Интересното е, че воланът е разположен централно, което може би ще има своите предимства относно видимостта.

Създателите на тази изключително футуристична машина обещават висока скорост на презареждане на електрическата батерия – приблизително 644 км пробег ще се осигуряват с 30 минути зареждане. Когато застане зад волана, шофьорът ще има от двете си страни два големи дисплея, познати от Model 3, подаващи полезна информация за превозното средство като скорост, изминато разстояние, състояние на батерията, карти, климатик, музика и др.

Илън Мъск гарантира, че камионът ще бъде здрав поне 1 милион мили (1.610 млн. км). Тъй като машината разполага с четири независими мотора, дори и два от тях да се счупят, останалите ще задържат камиона на пътя и в движение.

Както и при други електрически превозни средства, шофьорът не трябва да сменя предавки, а просто да натиска педала на газта.  

Накратко, според създателите му Tesla Semi ще осигури огромни икономии на енергийни разходи, производителност, ефективност и надеждност.

Най-голямото непосредствено предимство за разходите е спестяването на енергия: напълно натоварен, Tesla Semi консумира по-малко от 2 киловатчаса енергия на миля. Фактът, че може да измине 500 мили при пълна натовареност го прави идеален за американските условия, тъй като близо 80% от товарните превози в САЩ са на разстояние по-малко от 250 мили (400 км). Заедно с ниските цени на електроенергия в страната – средно $0.12/ kWh  и в комбинация с местното генериране на слънчева енергия и съхранение – собствениците могат да очакват $ 200 000 спестявания за изминати над 1 000 000 мили, спрямо гориво за стандартен дизелов камион.

Резервации за Tesla Semi вече могат да се правят – $ 5 000 на камион. Очаква се производството да започне през 2019-а година. Така и не разбрахме обаче каква ще бъде цената на машината, но очакваме отговор от Tesla по отправеното от нас запитване.

Разбира се трябва да отбележим, че Tesla не е единственият производител, който показва камиони, задвижвани с еко-алтернативна енергия. Daimler, Cummins и Toyota (използваща водородни клетки) показаха и своите решения. Volvo излезе с хибриден камион по-рано тази година. Като изключим Toyota, чиито камиони вече прекарват товари в Лос Анджелис, останалите прототипи може би ще си останат такива още няколко години, за разлика от Tesla, която планира да започне съвсем скоро да изкарва електрическите си тежкотоварни машини от конвейера.

Още по-голямо предимство на марката е и пробегът, който е повече от два пъти по-голям в сравнение с дадения за E-Fuso Vision One на Daimler.

Снимки: Tesla

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *