Tesla е начин на живот и собствениците на автомобил на марката приемат всичко в „характера“ на колата. Проблемите свързани с Tesla Model S и Model X имат малко влияние върху привързаността на собствениците към колите и бранда, показва проучване на J.D. Power, озаглавено “Tesla: Отвъд истерията.”

“Собствениците на Tesla се смятат за пионери, които са доволни, че са първи собственици на нова технология“, коментира Катлийн Ризк, директор, световно аутомотив консултиране в J.D. Power. “Харченето на $100 000 или повече за автомобил, който има толкова много проблеми, обикновено би имало драматичен отрицателен ефект върху продажбите и представата за марката. В момента обаче Tesla изглежда е имунизирана от подобни разочаровани клиенти“, допълва тя.

Докладът “Tesla: Beyond the Hype” е детайлно проучване на проблемите на бранда с качеството на базата на няколко фокусни групи собственици на автомобил на марката и задълбочена оценка на моделите спрямо конкурентни превозни средства.

Все пак се очаква, че потребителите, които ще купят евтиният Model 3, да не бъдат толкова благосклонни към проблемите с качеството. „Когато потребителите купуват масова кола на цена около $35 000, която ще бъде основно средство за придвижване, нивото на очакванията ще се увеличи значително. Виждали сме това при добре познати марки, независимо дали става въпрос за електромобили или не“, коментира Ризк.

Снимка: Steve Jurvetson, wikimedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *