Остров Ta’u в Американска Самоа използва дизелови генератори и изгаря над 100 000 галона гориво всяка година, за да осигури на 600-те местни жители електричество. Нещата обаче се промениха съвсем наскоро и островът вече на практика е енергийно независим, след като Tesla и SolarCity инсталираха нови соларни батерии.

Компанията (SolarCity вече е част от Tesla, след като компаниите се сляха официално миналата седмица) разположи 1.4-мегаватов соларен масив и 6-мегават часова система за съхранение на енергия с 60 Tesla Powerpacks (агрегати за съхранение на електроенергия). Microgrid-ът (микро електрически мрежи) вече е основният енергиен източник на острова.

Системата за съхранение може да покрие нуждите от електричество на жителите за три дни, в случай, че има толкова дълъг период, през който слънцето не грее.

SolarCity написа по повод завършването на проекта: “Ta’u не е пощенска картичка от бъдещето, той е снимка на това, което е възможно сега. Възобновяемата енергия е икономически практично решение за нарастващия брой места и енергийни нужди, и островите, които традиционно са разчитали на изкопаеми горива, могат лесно да преминат към соларно захранвани енергийни системи днес.“

Само транспортът на дизеловото гориво е бил значителна част от разхода за доставка на електричество до жителите на острова, а доставките на суровината не винаги са били гарантирани. В допълнение трябва да се има предвид и замърсяването на природата от изгарянето на дизела. Сега обаче соларната система е много по надеждна и създава енергийна независимост за острова.

Проектът е финансиран от органът за икономическо развитие на Американска Самоа, Агенцията за опазване на околната среда на САЩ и американският Департамент по вътрешни работи като се очаква да осигури значително съкращаване на енергийните разходи на остров Ta’u.

Tesla го използва като пример какво могат да направят подобни microgrids за общностите в отдалечени области.

Снимка: SolarCity

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *