Citroen е марка, към която се убедихме, след няколко тест-драйва, че има особено голям интерес. Затова екипът ни не се двоуми дълго преди да поискаме да покараме третото поколение на  модела. Френският производител не беше пускал нов модел от около 2 години. Последното беше показан Citroen C4 Cactus, чиято екстравагантна и младежка визия не остава незабелязана.

Новият C3 прилича в доста отношения на Cactus, но определено има своя характер и облик. Екипът на Citroen е намерил точният дизайн, с който да привлича погледите, дори и на хора които не са почитатели на марката.

След двудневно пътуване по равни и не толкова равни пътища, останахме с много добри впечатления от C3.

Екстериор

Когато погледнете C3  веднага правите препратка към C4 Cactus, особено с ключовите елементи като дневните светлини, разположени на отделен ред над основните фарове, което придава много силен характер на предната  част на автомобила и подчертава семпло агресивния му вид.

Вторият много важен елемент в дизайна са еластичните защитни капсули-Airbumps (за които сме обяснявали повече в статията за Citroen C4 Cactus). При C3 те са разположени по-ниско отколкото при Cactus.

Като цяло линиите на дизайна на C3 преливат много приятно от предната към задната част. Предните светлини са разположени на три реда като дневните са интегрирани в тънка и фина решетка, в която се позиционира и емблемата на Citroen. Черни лайсни тръгват в долната част на автомобила от предната броня, в която са вградени халогенните фарове. Лайсните продължават отстрани по калниците и праговете и завършват в задната броня. По този начин се създава усещане за по-проходим автомобил, но разбира се не на ниво off-road.

Дизайнът на C3 (вариантът, който ние карахме) се допълва от лети джанти, мигачи в огледалата  и двуцветно оцветяване на автомобила, придаващо спортен облик на колата.

Интериор

Няколко неща правят веднага впечатление, когато седнете в C3. Първото е, че седалките са много удобни, а купето е просторно, което е рядкост за този клас автомобили.

Пространството при задните седалки също е широко и комфортно. Още по-добро впечатление прави фактът, че има място и в багажника, което би стигнало за багажа на двама души, тръгнали на път.

Що се отнася до останалата част от интериора – имаме изчистено и добре подредено табло, на което е разположена вече обичайната за всички нови автомобили инфотеймънт система (еднообразие, което вече много ме отегчава), от която, както всички се досещат, се управляват радиото, климатичната система, сдвояването с телефона ви, и много други неща, които реално може и да не използвате, докато карате автомобила и се наслаждавате на пътя.

Зоната за шофьора – циферблати и данни за разход, изминати километри и др. е доста добре подредена въпреки, че ми направи много силно впечатление това, че циферблата за показване на скоростта се намираше в ляво, а циферблата за обороти в дясно. Просто ми отне известно време да свикна с промяната. Като цяло в интериорно отношение C3 е добре подреден и изчистен от армията на бутоните, което на мен много ми допадна.

Всички тестове на автомобили на BEPnews може да видите тук.

Технически характеристики

Когато дойде моментът да отида и да взема тестовия автомобил, желанието ми бе да получа версия с турбо-дизелов двигател, не само защото съм фен на тези двигатели, но и, защото дизелите на Citroen са едни от добрите по отношение на динамика и разход.

За мой „късмет” получих бензинов агрегат, което за момент малко ме отегчи, тъй като си мислех, че ще карам куц бензинов мотор.

10 км по-късно … отегчението изчезна, след като дадох газ на PureTech 1200 куб. със 110 к.с., комбиниран с 5 степенна механична скоростна кутия. Двигателят е супер динамичен, в ниските скоростти има много добра мощност и ускорение.

След като покарахме C3 и изминахме малко над 600 км, дойде моментът на истината – с колко бензин се простихме, или как се отразява Citroen на финансовото състояние? Борд компютърът показваше 4.6 л/100 км, постигнато при скорост 120-130 км/ч, но без климатик (времето все още не изискваше от нас да го включваме). В градски условия C3 се задоволява с около 6.4/5 на 100 км, отново без климатик. Сметката се прави според цената на горивото във вашия град.

Освен от двигателя, останах силно впечатлен и от окачването, което освен добрата устойчивост, която предлага в завоите, е изключително меко и плавно. Всяка дупка и всяка неравност се посрещаха плавно C3 без да създава дискомфорт на пътуващите. От Citroen са се погрижили да има и всички необходими системи за безопасност, които допълнително осигуряват спокойно пътуване.

Лично мнение

Citroen C3 е един добър избор за автомобил. Удобен е за всяка ситуация в града – малък е, лесно се придвижва, лесно се паркира. Извън града имате необходимото пространство за нормално и удобно пътуване и добър обем багажник.

Колата има приятен дизайн, приятен интериор, добър динамичен двигател и също така доста добър разход. Накратко Citroen са направили един добър автомобил.

Цената, на която може да придобиете C3  e 19 900 лева – разбира се това е базов модел. Тестваният от нас автомобил е на цена около 26-27 хиляди лева.

Автор/шофьор: Кристиан Кирилов

Редактор/снимки: Яна Стаменова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *