Преди време тествахме екстравагантния Citroen C4 Cactus. Автомобилът не остана незабелязан от околните, където и да отидехме. Решихме обаче да проверим как ще се прави на пътя класическият C4.

dsc01719

След изминати 700 км останахме с добри впечатления за колата, която според нас се справи (според нас) по-успешно на пътя от ексцентричния Cactus и показа защо е един от най-успешните модели на Citroen  в последните години.

Екстериор

За нашия тест-драйв имахме на разположение второ поколение C4. Когато погледнете автомобила, няма да видите авангардния външен вид, който веднага прави впечатление при Cactus.

Тук имаме един  добре балансиран от гледна точка на дизайн автомобил, който е много добре познат по родните пътища.

Първото нещо, което ми направи впечатление, когато започнах да разглеждам автомобила по обстойно, е че купето е  по-обемисто спрямо предния модел. Отпред се забелязват добре позиционираните фарове с вградени LED дневни светлини. Те се допълват от допълнителни светлини, които се включват при завиване в съответната посока.

Отзад Citroen C4 има широко задно стъкло, което ми осигуряваше идеална видимост при шофиране. Отново в полза на спокойствието на шофьора са допълнителните малки прозорци на предните врати, благодарение на което донякъде се облекчава видимостта, при завиванията.

dsc01729

Интериор

Когато се качите в автомобила, веднага ще ви направи впечатление колко е просторен. Седалките са удобни, отпред и отзад има достатъчно място за всеки пътник.  Централната конзола е сравнително изчистена и на централно място е позиционирана мултимедийна система. Малко под нея е позиционирано управлението на  климатроника (двузонов), което си е доста удобна за използване екстра.

Във волана е вградено управлението на круиз контрола и радиото. Пред шофьора са разположени три кръга, в които се получава всичката необходима информация – за скорост, наличие на гориво, разход и други необходими.

В купето приятно и комфортно за пътниците. В допълнение е наличен и добър багажен обем, който може да бъде доста добре оползотворен при нужда.

Всички тестове на автомобили на BEPnews може да видите тук.

Технически характеристики

„Нашият” Citroen C4 беше оборудван с класическия дизелов двигател  с обем 1560 куб.м ( с турбо + охладител). Той задвижва 92 кончета при при 3750 об/мин и е комбиниран с 5-степенна механична скоростна кутия (шеста степен ми липсваше през цялото време).   Двигателят има доста прилично ускорение, и дори при 4 човека в автомобила има достатъчно динамика, за да си позволите по-екстремни изпреварвания.

Най–силно впечатление, след изминати 700 км, ми направи разхода на автомобила. Движихме се, както в градски условия, така и по магистрала (средна скорост на магистрала 120-140 км/ч), общо 4 човека в колата. В крайна сметка автомобилът изразходи около  ½ от 60-литровия резервоар и постигна смесен разход от около  4.3л/100км (при 4.1л/100км по документи).

Окачването на C4 остава твърдо, както и в предния модел. Отпред е с Псевдо McPherson отзад е деформируема греда. По-сериозните неравности се усещат.

Лично мнение

Въпреки, че моделът които ние карахме (цена около 37 000 лв), може би ще бъде заменен до една-две години, това не пречи стандартният Citroen C4  да е еднакво привлекателен, както Cactus  и останалите модели в своя клас.

Откровено казано бих предпочел по-удобната возия на класическия автомобил, за сметка на екстравагантната визия на Cactus.

Допадна ми големия резервоар, а още повече приветствам ниския разход на колата. Вътрешното пространство, от друга страна, ми осигури нужния комфорт за дълъг път.

Това, което определено е минус на колата, е слабата устойчивост в завоите (което забелязах и при Cactus). Също така окачването подчертано напомняше за себе си при по-сериозни неравности по пътя, каквито в България са често срещано явление.

Като цяло Citroen C4 има положителни качества и определено заслужава да се гледа на него като достоен  конкурент в своя клас.

Автор/шофьор: Кристиан Кирилов

Редактор/снимки: Яна Стаменова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *