Британският премиер Тереза Мей подписа писмото, с което официално се задейства член 50 за започване на процес по излизане на Великобритания от Европейския съюз.

 


От офиса на премиера обявиха, че писмото е подписано и публикуваха снимка от историческия момент, който се случи във вторник късно през нощта.

Писмото ще бъде доставено в Европейския съвет в Брюксел в  сряда (29 април), 12:30 часа на обед местно време.

Припомняме, че през месец юни миналата година британците гласуваха на национален референдум „за“ Брекзит. Активирането на член 50 от Лисабонския договор официално започва процеса по напускане на общността, който може да продължи до 2 години.

Очаква се Тереза Мей да направи изявление днес, в което ще обещае: „С моята ожесточена решителност ще получа правилната сделка за всеки човек в тази държава.“

Мей, която наследи предшественика си Дейвид Камерън, коментира по-рано, че ще се стреми към „твърд Брекзит“. Това означава пълно излизане на Обединеното кралство от ЕС и оттегляне от единния пазар на стоки.

Вторник беше важен ден за Кралството и след като парламентът на Шотландия одобри провеждането на нов референдум за независимост през 2018 или 2019 година (отчасти заради излизането на Великобритания от ЕС), но британското правителство отхвърли предложението.

Снимка: Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *