Цените при пътния товарен транспорт се повишават без изгледи за промяна на посоката. Причина за това са основно липсата на шофьори, която съвпада с нарастващото търсене на транспортни услуги.

След няколко месеца обаче още един фактор ще допринесе за покачването на стойността на транспортните услуги.

От 1-и юли тази година в Германия ще се увеличи обхвата на тол системата – от 15 на 55 хиляди километра федерални пътища.

В общи декларации германските транспортни асоциации AMÖ (Федерална асоциация за спедиция и логистика), BGL (Федерална асоциация за пътен транспорт и логистика), DSVL (Германска асоциация за доставки и логистика), BWVL (Федерална асоциация за икономика, транспорт и логистика) и BIEK (Федерален съюз на куриерската индустрия) смятат, че във връзка с планираните промени разходите на транспортната и логистична индустрия ще се увеличат с приблизително 2 милиарда евро на година.

Към днешна дата делът на тол таксите в транспортните разходи е до 10%. Според представители на различните съюзи тежестта от допълнителното облагане с тол такси в крайна сметка ще се прехвърли върху крайния потребител, тъй като превозвачите ще увеличат цените, за да компенсират по-високите разходи.

Снимка: Scania

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *