Новата система позволява тол таксите да бъдат плащани на мобилни устройства.

От 18 декември пътните такси в страната могат да бъдат плащани от компютър, таблет или смартфон, както и традиционно на тол станции. Компанията, която отговаря за поддръжката на системата съобщава, че ще се фокусира върху онлайн плащания в бъдеще, а тол терминалите ще останат само като допълнения.

Според оператора потребителите, които не са се регистрирали също могат да плащат за устройството за достъп до интернет. В началото на 2018-а може да бъде изтеглено приложение за смартфони и таблети, което ще позволява да се правят плащания.

Между декември 2017 и юли 2018 година в Германия и съседните и страни ще бъдат инсталирани 1100 нови модерни тол станции. През второто тримесечие на 2018-а година старите терминали ще бъдат прекъснати и плащането на тол такси през тях няма да бъде възможно.

Новата система ще има един и същ интерфейс, независимо дали се отваря от мобилно устройство или терминал. Тя ще е на разположение на немски, френски, английски и полски език.

На 31-и март 2017-а година в сила влиза четвърто изменение на германското законодателство за таксите и използване на федералните пътища. Според него от 1 юли 2018-а г. камионите трябва да плащат пътни такси за преминаване по магистрали и по федерални пътища. Федералното министерство на транспорта прогнозира, че, след въвеждането на такса за използване на различните пътища, бюджетът ще получи допълнителни 2 млрд. евро за модернизация на пътищата.    

Снимка: Scania

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *