Toyota създава ново подразделение в Силиконовата долина (САЩ), което ще се заеме с разработка на системи за изкуствен интелект в две основни направления – самоуправляеми автомобили и домашни роботи-помощници. 

Японската компания ще привлече в Toyota Research Institute (TRI) водещи специалисти в областта на автомобилите и роботите. Проектът е обезпечен с финансиране в размер на 1 милиард долара за пет години. Новото подразделение ще започне работа през януари следващата година. 200 души ще работят в сградата на новата компания до университета Станфорд. Втората сграда ще бъде близо до Масачузецкия технологичен институт в Кеймбридж. 

Toyota вярва, че системите за изкуствен интелект ще помогнат за формиране на съвършено нова индустрия. Компанията не скрива своята амбиция да стане лидер в тази индустрия.

toyota_research_top

Джил Прат, ръководител на Toyota Research Institute, има няколко важни задачи пред себе си, в частност – да сведе до нула вероятността от катастрофи със самоуправляемите коли и да улесни живота на възрастните хора, както и на хората с ограничени възможности с помощта на нови технологии. 

Toyota вече показа R2-D2 робот, чиято цел е да помогне на възрастните хора, болните и хората в инвалидни колички при вземането и пренасянето на предмети. Автомобилният производител показа също развлекателни роботи, които могат да разговарят и да свирят на музикални инструменти. Toyota използва и сложни роботизирани ръце и компютри при производството на автомобили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *