Ако си мислите, че това е просто един трактор паркиран на полето, а шофьорът си почива някъде  ще бъдете изненадани. Селскостопанската машина си няма шофьор, или поне не в традиционния смисъл на думата.

Машината, която прилича на много готин потенциален „трансформър“, е наречена Autonomous Concept Vehicle (ACV). Технологията е разработена от CNH Industrial. За пръв път високотехнологичният трактор беше показан тази година по време на фермерското изложение Farm Progress Show в Буун, щата Айова, САЩ.

ACV може да бъде програмиран от таблет и след това да бъде оставен сам да свърши работата. За целта той разчита на GPS, сензори, камери, радари и други системи. Концептуалният модел може да работи и през нощта, което допълнително увеличава коефициента на полезно действие.

446438

За да се движи безпроблемно по неравния терен, машината си има дизелов мотор с 419 конски сили, а максималната скорост, която развива е 50 км/ч. ACV може да се използва за всякакъв тип селскостопанска дейност – оране, сеене, прибиране на пшеница. Просто трябва да му бъдат сложени подходящите „приставки“.

Тъй като става въпрос за концептуален модел, няма обявена цена. Пускането на подобна машина за използване от земеделците ще отнеме време. На първо място трябва да бъдат разрешени  законовите ограничения във връзка с автономно движещите се превозни средства. Не по-малко важно ще бъде софтуерът на автономния трактор да бъде в изправност, защото няма да бъде приятно, ако машината започне да се движи в произволни посоки и да поврежда посевите.

cnh

Във всеки случай, използването на подобна селскостопанска техника ще бъде от полза за агропроизводителите, които ще могат да си позволят много по-бързо събиране на реколтата, както и по-качествена обработка на земята.

Ето и видео:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *