Български влекач, турско полуремарке и товар от Полша до Турция – три елемента от един транспорт с липсващо разрешително за излизане в трети страни. Провинциалната инспекция за автомобилен транспорт (WITD) в Познан, Полша, наскоро описа интересния пример за осъществяване на товарен превоз без разрешително. В съобщението на WITD се казва:

На 15 декември патрул на WITD е спрял влекач на български превозвач, с полуремарке с турска регистрация, за проверка. По време на проверката, шофьорът, български гражданин, е показал митническите документи за товара и българския транспортен лиценз. Полуремаркето е било затворено с митнически печат. След внимателен анализ на документите е било установено, че транспортираният товар в крайна сметка трябва да стигне до Турция, следователно излиза извън рамките на Европейския съюз. В съответствие с разпоредбите и двустранните договорки между Полша и България, българският превозвач, който взема товари от Полша за страни извън ЕС, в случая Турция, трябва да има разрешително за каране извън Общността или друг подходящ документ, какъвто той не е имал.

Превозвачите в ЕС често забравят, че, когато пътуват извън границите на Общността, трябва да имат допълнителни разрешителни, с които да покрият европейските регулации, но и условията, създадени от двустранните споразумения между отделните държави.

В случая българският шофьор е изтеглил камиона на охраняем паркинг до получаване на съответните разрешителни за каране в Турция.

Според разпоредбите товарни превози (по информация на Министерство на транспорта) към Турция може да се извършват като се осигури един от съответните видове еднократни разрешителни:

  • за двустранни превози от типа пълен – пълен;
  • за двустранни превози от типа празен – пълен;
  • за транзитен превоз;
  • за/от трета страна.

Превозите на товари могат да се извършват и с ЕКМТ/СЕМТ разрешително.

Каботажът е забранен.

Случаите, при които това изискване отпада, може да видите тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *