Българският транспортен бранш е в криза заради недостига на международни шофьори. Гладът за кадри е довел до фалит много български фирми, а други са изправени пред опасността да спрат дейност, съобщи БНТ.

В момента близо 9000 шофьори работят в сектора, но според Съюза на международните превозвачи (СМП) са нужни още около 3000, за да се осигури безпроблемна работа на транспортните компании.

От съюза предлагат няколко варианта за справяне с кризата в бранша. Един от тях е да бъдат привличани шофьори от чужбина – бесарабски българи от Украйна и Молдова. Йордан Арабаджиев, председател на СМП, обаче посочва, че тромавите процедури за получаване на гражданство спират бесарабските българи да идват у нас, въпреки че тук ще получават по-добро заплащане.

Друг начин за борба с недостига на шофьори е възстановяване на държавния прием за придобиване на “С” категория в училищата, каза още Арабаджиев.

По думите му липсата на кадри е спряла развитието на българските транспортни фирми вместо да инвестират в увеличаване на автопарка си, те „минават на вариант по-скоро да подменят превозните си средства“.

От транспортния бранш ще представят предложенията си официално след изборите, когато има действащо правителство в страната.

14 коментара за “Българският транспортен бранш търси международни шофьори от чужбина

 • 24 март 2017 в 10:54
  Permalink

  Превозвачите да дават европейски заплати и да видим има или няма шофьори.Срещу 100 евра на ден всички български шофьори работещи в чужди фирми ще се върнат в България.

  Отговор
  • 25 март 2017 в 09:29
   Permalink

   И да неса 100 ойро на ден, достатъчно е да си плащат нормално и няма да имат никакви затруднения. Иначе да си го дандуркат под вода че да не вдига пепел.

   Отговор
  • 10 юни 2017 в 16:30
   Permalink

   Да пълно е с грамофони и дървени философи

   Отговор
 • 25 май 2017 в 20:44
  Permalink

  И къде ги тези пари (Иван Иванов)?
  Те философите са прави. Искам да видя фактура за заплата на даден шофьор и на какъв договор се плащат осигуровките. На съм видял една Българска транспортна фирма да осигурява на парите които са за месец.

  Отговор
 • 28 май 2017 в 00:50
  Permalink

  Какви пари има гашник ,ни пари имаш ни камиони ни уважение към шофьора10 години се подигравате с шофьорите ето че дойде и вашето време ,дано да фалирате всичките ,не ми се говори с изруди

  Отговор
 • 12 юни 2017 в 01:29
  Permalink

  Да си произведат шофьори бяха свикнали на готови кадри сега ще трябва да си плащат и да си обучат кадри

  Отговор
 • 2 юли 2017 в 14:42
  Permalink

  Фалирайте бе боклуци мръсни!!! Най-противни са чуждите фирми с офиси в кочината. Бугаристанските шефове на офисите тука им се протриха езиците от лизане на белгийски, австрийски, италиански и всякакви други гъзове , започнаха да получават и болки в кръста от монго дупене. Бугаропитека вместо да защитава сънародниците си и да гледа техния интерес той боклука лиже ли лиже задника на чужденеца. Просто тая държава е прокълната с тоя манталитет и мишкуване

  Отговор
 • 25 март 2018 в 21:32
  Permalink

  Pred vsiaka firma parkirana S klasa na sefa a pari za sofiorite niama da si gi karat sami

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *