16 асоциации от ЕС, обединяващи транспортния бранш в страните си, подписаха съвместна декларация срещу прилагането на Директивата за командироване на работници (96/71/ЕО), която е насочена към служителите изпълняващи медународни транспортни операции в Евросъюза.

Съвместната декларация на асоциациите на автомобилните превозвачи беше подписана от представители от България, Хърватия, Чешката република, Дания, Естония, Гърция, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Холандия, Полша, Португалия, Словакия, Испания и Великобритания.

В документа се упоменава, че правилата в европейската директива не са приложими за служители (в случая международни шофьори) които работят дни или дори само часове в различни държави-членки.

Според подписалите се прилагането на директивата за международния транспорт противоречи на обосновката и, тъй като правилата по принцип се отнасят за командировани служители, работещи месеци или години на територията на държава-членка различна от държавата, в която той, в случая – шофьорът на камиона, е обичайно нает. Транспортните обединения считат, че правилата за командироване не са приложими за служители, които работят в различни страни от ЕС само за денонощие или за часове.

Също така прилагането на директивата би довело до сериозни административни предизвикателства пред транспортните компании. Ще се изисква прилагането на многобройни национални закони всеки месец и то само, за да се уреди заплащането даден служител. Фирмите ще трябва да работят с до 20 различни национални законодателства, с до 50 различни минимални заплати за законодателство, в зависимост от страните, в които шофьорите им карат всеки месец, в зависимост от възрастта на водачите, камионите, транспортираните товари и т.н.

Превозвачите предупреждават, че предложението на ЕК потенциално ще намали растежа в ЕС, тъй като ще увеличи разходите за международни транспортни операции и така ще доведе до намаляване на трансграничната търговия и по-слаб единен пазар.

По тази причина те ще поискат международните автомобилни превози да бъдат изключени от Директивата за командироването на работници.

Според Мариан Тейсен, еврокомисар по заетостта и трудовата мобилност, транспортът трябва да бъде поставен в рамките на законодателство, извън тази Директива. Българските евродепутати също протестираха срещу предложението на Комисията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *