Датска научна организация разработва проект заедно с 13 партньори, за да създаде средство за свързване на камиони по двойки. Целта на създателите на т.нар. платунинг проект е да направят транспорта по-зелен, ефективен, бърз и безопасен чрез свързване на камиони и създаване на конвои.

Според TNO (Датска организация за приложни научни изследвания) „platooning“, или интегриран конвой от камиони, при който едно превозно средство следва автоматично останалите, отваря възможности за по-добър транспорт. Очаква се технологията да бъде налична на пазара към 2020-а година.

За да може това решение да изпълнява правилно функциите си, превозните средства трябва да бъдат оборудвани със съответните технологии, позволяващи им да се намират взаимно. Програмата обаче ще трябва да докаже своите предимства.

„Ако два камиона трябва да отидат в различни посоки, няма смисъл от конвоя”, се казва на официалния сайт на TNO.

Системата ще използва информация за работното време на шофьорите, крайните точки за товарене и доставка, спецификация на превозните средства и тонаж.

По този начин може да се събират предварително или в реално време правилните камиони. В първия случай информацията за планирани доставки трябва да бъде направена публична от превозвачите. Във втория случай системата проверява параметрите на близките камиони.

Какво мислите за това транспортно решение? Ще бъде ли полезно или няма да се впише в реалния транспортен сектор?

Снимка: Scania

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *