Производителите на камиони в Европа представиха детайлен план, който стъпка по стъпка ще доведе до въвеждането на конвои от полуавтономни камиони по магистралите на Стария континент преди 2025 година.

Пътната карта за платунинг на Европейския съюз (EU Roadmap for Truck Platooning) осигурява и насоки за европейските депутати за промени в регулаторната база и политическа подкрепа, нужна за осъществяване на международен truck platooning.

„Технологията за „свързани” камиони от една и съща марка е налична днес. Но е ясно, че клиентите ще се нуждаят да осъществяват платунинг с камиони от различни марки, така че следващата ни цел е да въведем мулти-бранд платунинг”, коментира Ерик Йонаерт, главен секретар на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA), при представянето на пътната карта на Европейския парлмент.

До 2023 ще бъде възможно по европейските магистрали да се движат мулти-бранд „свързани” камиони без нуждата от специфични изключения при пресичане на национални граници. В последствие, позволяването на шофьора на задните/следващи камиони в конвоя да почива може да се обсъди отново. Въпреки това напълно автономни камиони ще тръгнат по пътищата на по-късен етап, според Йонаерт.

Докато Scania и други производители вече проучват въвеждането на конвои от „свързани” камиони в логистичния сектор, е нужно да бъдат изпълнени определени условия преди 2023 година, които са отвъд тежкотоварната индустрия.

Европа ще има нужда да създаде помощна регулаторна рамка преди платунинга да може да стане нещо обичайно.

Снимка: Scania

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *