Във вторник (22 март) се проведоха първични избори в САЩ в щатите Аризона и Юта – за Републиканската партия и в Аризона, Юта и Айдахо – за Демократическата партия.

В Аризона победители станаха съответно милиардерът-републиканец Доналд Тръмп, а от демократическите кандидати – Хилари Клинтън. И двамата до момента водят в надпреварата за президентските номинации на партиите си през лятото.

Все пак конкурентите им също показаха, че не бива да бъдат изключвани от сметките.

От републиканска страна, Тед Круз спечели в щата Юта и даде надежда на републиканците, които се страхуват, че Доналд Тръмп може да стане кандидатът на партията за президент.

Бърни Сандърс, от друга страна, показа за пореден път, че е сериозна конкуренция на Хилари Клинтън. Той спечели в щатите Юта и Айдахо.

Първичните избори бяха помрачени от терористичните атаки в Брюксел, при които над 30 души загубиха живота си. Тъжната новина от Европа повиши и притесненията сред американските избиратели за сигурността им.

Кандидат-президентите намериха свои начини да засегнат трагичната тема.

Нюйоркският бизнесмен Тръмп успя лесно с анти-имигрантски изказвания за депортиране на 11 милиона нелегални имигранти, както и с изказвания за ислямски екстремисти, да спечели всички 58 делегати от  Аризона.

Все пак нападателната и обидна реч на бизнесмена не се хареса на всички, особено на избирателите в Юта. Тръмп нападна Мит Ромни, бивш кандидат-президент, който е родом от щата Юта, като подложи на съмнение религиозната му принадлежност към мормоните. Щатът Юта има най-голямата общност от мормони в САЩ и подобно изказване логично подпомогна тексаския сенатор Тед Круз. Последният спечели повече от 50% от вота, с което си осигури гласовете на всички 40 делегати от щата.

На фронта на Демократическата партия Хилари Клинтън говори за атаките в Брюксел. Тя изрази мнение, че нито Тръмп, нито Круз са кандидати, на които може да се повери лидерската позиция за борба с екстремистите от Ислямска Държава.

В своите речи Доналд Тръмп е предлагал временна забрана за влизане на мюсюлмани в Съединените щати. Тед Круз пък предложи да се изпратят полицейски патрули в мюсюлманските квартали в САЩ.

„Това е моментът, в който Америка трябва да води, а не да се страхува,” коментира Клинтън пред поддръжници в Сиатъл.

Върмонтския сенатор Бърни Сандърс каза, че победите му в Юта и Айдахо са благодарение на младите работещи американци, които подкрепят неговата ”политическа революция”.

За кандидатите на Демократическата партия следват първични избори в Аляска, Хаваи и Вашингтон в събота (26 март).

Вчерашните избори за Републиканската партия бяха първите, след като сенаторът от Флорида Марко Рубио отпадна от надпреварата. Рубио загуби изборите в собствения си щат, където беше сразен от Доналд Тръмп.

Джон Касич, третият кандидат на републиканците все още е в надпреварата, но е значително назад. Той и Тед Круз си поделят анти-Тръмп вота.

Президентски избори САЩ 2016

Вторник донесе голяма победа за Тръмп и една по-измъчена за Клинтън

Рубио спечели републиканските гласове на партийния вот във Вашингтон

Рубио с още една победа по пътя към републиканската номинация за президент на САЩ

Сандърс взе още една победа от Клинтън

Сандърс спечели в 2 от 3 щата в събота

Тед Круз настига Доналд Тръмп в президентската надпревара

Всички мразят, но всички избират Тръмп

Сянката на Тръмп ще преследва Хилари Клинтън до Белия дом

Преди „Супер Вторник“ Клинтън поведе в Южна Каролина

Хеттрик за Доналд Тръмп след победа в Невада

Клинтън, Тръмп и Буш на фокус в поредната президентска битка

Тръмп и Сандърс убедително спечелиха вота в Ню Хемпшир

Хилари Клинтън и Тед Круз спечелиха в Айова

Един коментар за “Тръмп и Клинтън спечелиха първичните избори в Аризона

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *