Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа преработената изпълнителна заповед, която забраняваше на граждани от 7 предимно мюсюлмански страни да влизат в Съединените щати.

В ревизирания документ от списъка със страни се премахва Ирак, но се запазва 90-дневната забрана за пътуване за граждани от Либия, Сирия, Сомалия, Судан и Йемен.

Заповедта, която влиза в сила от 16-и март, вече ще се отнася само за нови кандидати за виза, а 60-те хиляди души, чиито визи бяха анулирани, според предишния документ, сега вече могат да влязат в САЩ.

Въпреки промените, застъпници за имиграцията твърдят, че забраната все още дискриминира мюсюлманите и не премахва първоначално създадените притеснения. Правни експерти обаче смятат, че новата заповед ще бъде по-трудна за преборване в съда, защото засяга по-малко хора, живеещи в САЩ, и позволява повече изключения за защитата им.

„Тъй като заплахите за нашата сигурност продължават да се развиват и променят, здравият разум диктува ние непрекъснато да преосмисляме и преоценяваме системите, на които разчитаме за защита на нашата страна,“ коментира държавният секретар Рекс Тилерсон, след като Доналд Тръмп подписа новата изпълнителна заповед.

Снимка: Gage Skidmore, Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *