Американският президент Доналд Тръмп отмени голяма част от споразумението за сближаване между САЩ и Куба, наричайки го „ужасна и погрешна сделка”.

Отново бяха въведени по-строги ограничения за пътуване на американци към Куба, както и се забранява на американския бизнес да сключва сделки с кубинските военни.

Тръмп все пак запази, част от историческите постижения на предшественика си Барак Обама, вкл. работещо американско посолство в Куба.

Действията на американския президент отново ще затруднят американците при пътуването им като туристи в Куба, а целта е да се ограничи потокът на американски долари, към, както го определя администрацията на Тръмп, репресивно-доминирано правителство.

Въвеждат се ограничения за правене на бизнес с оръжейни предприятия в Куба, но остават облекченията за сделки в сферата на пътуванията по въздух и вода.

„Няма да мълчим в лицето на комунистическото потисничество повече”, каза американският държавен глава пред тълпа от хора в Малката Хавана в Маями и допълни: „В сила незабавно, отменям напълно едностранната сделка с Куба на предходната администрация”.

По-късно властите в Хавана определиха хода като пречка в американско-кубинските отношения и заявиха, че преиздентът Тръмп има лоши съветници, а връщането на „принудителните методи от миналото” е обречено на провал.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *