Американският президент Доналд Тръмп е поздравил турския си колега Реджеп Ердоган за победата му на референдума за разширяване на президентските правомощия, съобщи Белият дом. Двамата проведоха телефонен разговор на 17 април.

Обаждането на Тръмп идва на фона на притеснения, които бяха повдигнати по-рано от Държавния департамент на САЩ, Европейските мониторингови агенции и опозиционните турски партии за големи нередности по време на гласуването. В това число влиза и решението на турската централна избирателна комисия да позволи да бъдат зачетени милиони неподпечатани пликове с гласове.

Според критиците на Ердоган реформите ще дадат прекалена власт в ръцете на човек с нарастващи автократични наклонности и оставят малко възможности за демократични действия.

По-рано Държавният департамент на САЩ призова в изявление Турция да уважава различните гледни точки и да „поддържа смислен политически диалог“ с опозиционните партии.

„Очакваме правителството в Турция да опазва фундаменталните права и свободи на всички свои граждани, независимо“ как са гласували, се казва в съобщението. „Съединените щати остават отдадени на засилването на нашите двустранни отношения, продължаваме подкрепата си за демократичното развитие в Турция, за което отдаденост на върховенството на закона и свободните медии остават ключови.“

Междувременно, хиляди хора излязоха по улиците на Истанбул и други турски градове, за да протестират срещу резултатите от референдума. Поне 1000 души в Бешикташ и 2000 в Кадъкьой излязоха на протест. Малки протести бяха организирани и в Анкара, Измир и други турски градове. Турските медии съобщиха за 13 задържани за протест в курортния град Анталия.

Полицията основно пазеше отстрани, но предупреди срещу използването на обидни послания.

В своя реч в президентския дворец в Анкара пък, президентът Реджеп Ердоган се подигра на протестиращите и заяви, че повечето хора са доволни от резултата от референдума.

Общественото недоволство стана и причина министерският съвет на страната да удължи с още 3 месеца извънредното положение в Турция, което беше въведено след проваления опит за преврат през юли миналата година. Предложението на министрите обаче ще трябва първо да бъде одобрено от парламента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *