Американският президент Доналд Тръмп е променил драстично позицията си като е заявил на китайския си колега Си Цзинпин, че ще уважи политиката на Пекин за „Единен Китай“, съобщава Белия дом, след като двамата държавни глави проведоха телефонен разговор на 9-и февруари.

От десетилетия САЩ признава единствено правителството в Пекин, но запазва междувременно неофициални връзки с Тайван. Китай отказва да признае Тайван за независима страна, която от 1949 година, след края на гражданска война, се управлява независимо.

Още по темата:

Пекин: Принципът „Единен Китай“ е основа на отношенията Китай-САЩ, не подлежи на обсъждане

Позицията на Тръмп е изненада, тъй като той от месеци напада страната за несправедливите и търговски политики и провокира китайските управляващи като прие обаждане от президента на Тайван.

Сигнал за евентуална промяна в мнението на американския президент беше поздравлението, което той изпрати на Си Цзинпин по повод китайската Нова година. В него той изрази желание „за развитие на конструктивни взаимоотношения, които да са от полза едновременно и за САЩ и за Китай.“

Китайският президент е изразил „благодарност“ за потвърдената нова позиция на Тръмп като я е нарекъл „политическа основа на американско-китайските отношения“.

Двамата лидери за си отправили и покани за взаимни визити.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *