Американският президент Доналд Тръмп ще призове лидерите на страни от Източна Европа, които се притесняват от голямата си енергийна зависимост от Русия, да се възползват от доставките на природен газ от САЩ. Това ще стане по време на посещението му в Полша на 6 юли, съобщават официални лица от Белия дом, цитирани от Радио „Свободна Европа“.

През последните години Русия няколко пъти спираше газовите доставки до съседни държави през зимните месеци, заради ценови спорове. Поради тази причина много страни в региона започнаха да търсят по сигурни енергийни източници.

Наскоро САЩ започна да прави доставки на втечнен природен газ до Полша. Очаква се Доналд Тръмп да заяви по време на срещата на върха „Три морета“ (наречена така заради това, че няколко от членовете и имат за граница Адриатическо, Балтийско или Черно море) пред съюзниците си в Полша, че иска да улесни американските компании да изнасят повече газ до Централна и Източна Европа.

Сред целите на проекта „Три морета“ е разширяване на регионалната енергийна инфраструктура, включително изграждане на вносни терминали за втечнен природен газ, както и газопроводи. Членове на инициативата са Полша Австрия, Унгария, Латвия и Естония.

„Фракинг революцията“ в САЩ е и движещият фактор, който увеличава амбициите на страната да изнася гориво и за други страни. Очаква се държавата да стане третият най-голям износител на газ в света до 2020 година.

Американските амбиции може да се сблъскат с руските позиции обаче, тъй като Москва разчита сериозно на износа на петрол и газ, за да подхранва своята икономика.

Някои анализатори се съмняват, че Съединените щати ще постигнат амбициите си да доставят за европейския пазар, тъй като пренасищането на газовия пазар сваля цените и затруднява износителите на втечнен газ да получат печалби от дейността си.

Русия има предимство в това отношение. Близостта и до Европа сваля оперативните разходи. Все пак притесненията за сигурността на доставките може да надделеят над предимствата от по-добрите цени.

Намеренията на САЩ да разшири присъствието си на европейския газов пазар може да се сблъскат и с Германия, която в момента изгражда, съвместно с Русия, газопровод през Балтийско море.

Миналият месец Берлин разкритикува американския сенат, който включи клауза в Закона за санкциите срещу Русия, с която се позволява да бъдат санкционирани и европейски компании, участващи в строежа на газопровода Северен поток 2. Държавният департамент на САЩ посочи, че този газопровод е нежелан, тъй като ще направи Европа по-зависима от Русия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *