Американският президент Доналд Тръмп сложи край на програмата Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA), която предпазваше от депортиране близо 800 000 млади нелегални имигранти. В същото време той призова Конгреса да приеме законодателство, която ще позволи на т.нар. ‘Dreamers’ (Мечтатели) да останат в САЩ.

Имиграцията е сериозен проблем в американския Конгрес, след като екс президентът Барак Обама въведе програмата DACA.

“Аз не желая да наказвам деца, повечето от които сега са възрастни, за грешките на техните родители”, каза Тръмп в изявление. „Но ние трябва да признаем също, че сме страна на възможности, защото сме страна на законите”, каза още американския държавен глава, който обеща да отмени DACA още по време на кандидат-президентската си кампания.

По-късно пред репортери той заяви, че изпитва „голяма любов” към Мечтателите.

Барак Обама отговори на решението на Тръмп да отмени законните защити за младите имигранти в САЩ, които са дошли в страната като деца, заявявайки, че младите „мечтатели” не са направили нищо лошо.

Той определи ходът на настоящия президент като „жесток” и „обречен на провал”.

Обама пише още в официалния си профил във Facebook, че отмяната на програмата не е нито за националната сигурност, нито за икономиката или пък за обезопасяване на границите. Вместо това, по думите му, мерките несправедливо са насочени към много млади нелегални имигранти, които не познават друг живот освен този, който са изградили в САЩ.

Терминът Dreamers идва от предложения закон DREAM Act, в който се предвижда да се дава легален статут на нелегалните имигранти, в замяна на това те да ходят в колеж или да влязат в армията. Законът първо беше предложен през 2001-а година, а след това през 2010 година беше отхвърлен отново от Сената.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *