Американският президент Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин се съгласиха да се борят срещу Ислямска държава в Сирия, докато терористичната организация не бъде победена, съобщиха Кремъл.

След кратката среща на двамата лидери по време на азиатско-тихоокеанската среща на върха във Виетнам, е било подготвено съвместно изявление, което обаче все още не е потвърдено от американска страна.

В изявление, пуснато от руска страна се казва, че Путин и Тръмп са подкрепили тезата, че „конфликтът в Сирия няма военно решение“.

Те са потвърдили своята „целеустременост за победа над ИС“ и са призовали всички засегнати да вземат участие в мирния процес в Женева.

Според руската новинарска агенция Интерфакс двамата са обещали да поддържат съществуващите руско-американски военни канали за комуникация, за да се предотвратят „ сериозни инциденти, включващи военни сили на партньорите, биещи се срещу Ислямска държава“.

И докато Москва подкрепя сирийското правителство от началото на продължаващата вече 6 години гражданска война, то Вашингтон е на страната на сирийската опозиция и кюрдските бунтовници, а от 2014-а година е начело на коалиция, която осъществява въздушни удари срещу Ислямска държава в Сирия.

Терористичната организация вече е победена на ключови позиции в страната след редица офанзиви на сирийската армия, на кюрдите и на арабската коалиция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *