По време на първата си реч пред американския Конгрес, президентът на САЩ Доналд Тръмп отново говори за заменяне на ключовата здравна реформа на предшественика му Барак Обама, която дава достъп до здравеопазване на хора с по-ниски доходи, значително увеличаване на парите за армията, имиграционната политика и заетостта.

Той не даде детайли относно своята здравна платформа, но призова „демократи и републиканци в Конгреса да работят с нас, за да спасим американците от това разрушаващо Обамакеър бедствие.“ Той допълни, че иска да види „реформи, които увеличават избора и достъпа, намаляват разходите и в същото време осигуряват по-добро здравеопазване.“

Американският държавен глава отново подчерта критиките си срещу високите цени на лекарствата и регулациите на Администрацията по храните и лекарствата (FDA), които, по думите му ограничават достигането на животоспасяващи лекарства до пациентите, които се нуждаят от тях.

Що се отнася до имиграционната политика, Тръмп заяви, че е „безразсъдно да се позволява неконтролируемо влизане на хора от места, където не може да се осъществи подходящо проучване.“

Изпълнителната заповед на президента, с която се ограничаваше влизането на хора от 7 предимно мюсюлмански държави, беше временно блокирана от Апелативен съд в Калифорния на 9 февруари.

Часове преди речта си пред Конгреса, Доналд Тръмп намекна, че е отворен към създаване на законен път за оставане на нелегални имигранти в САЩ. „Времето е правилно за имиграционен закон, стига да бъдат направени компромиси от двете страни,“ заяви той.

Президентът на САЩ засегна и заетостта и безработицата в страната. Той обаче използва подвеждащи цифри, за да подкрепи тезата си колко голям брой американци са безработни.

„Трябва честно да признаем положението, което наследихме. 94 милиона американци са без работа,“ заяви Тръмп.

Информацията обаче е некоректна, защото не се отчита каква част от тези хора искат или могат да се включат в работната сила. „Вашингтон поуст“ отбелязва, че цифрата 94.4 милиона включва пенсионери, студенти, родители, които си гледат децата и хора с увреждания. Така, едва 7.6 милиона са хората, които в действителност са безработни според Бюрото по трудова статистика на САЩ, а равнището на безработица е 4.8%, близо до това, което икономистите отчитат като пълна заетост.

Сред ключовите теми, които Тръмп засегна е и инфраструктурата на Съединените щати. Той призова конгреса да одобри закон, с който ще се отделят $1 трилион за инвестиции в пътища, летища и ЖП линии. Идеята отново не беше подплатена с детайли, а само беше уточнено, че ще се използват държавни и частни капитали, за да се осъществи.

Снимка: Gage Skidmore, Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *