В първите дни на своето управление новият американски президент Доналд Тръмп действа с размах. В понеделник стана ясно, че той е отворен за осъществяване на съвместни удари с Русия срещу терористите от „Ислямска държава“.

„Смятам, че, ако има начин да се борим с ИД с някоя държава, независимо дали е Русия или някоя друга и имаме споделен национален интерес, със сигурност ще го направим,“ заяви на брифинг говорителят на Белия дом Шон Спайсър.

Коментарът идва, след като руското министерство на отбраната съобщи, че два бойни самолета на водената от САЩ коалиция, са участвали заедно с руски самолет във въздушна атака срещу позиции на „Ислямска държава“. Твърдението беше отречено от Пентагона.

Доналд Тръмп не се бави и по отношение на предизборните си обещания. Той подписа изпълнителна заповед за официално оттегляне на Съединените щати от Транс-тихоокеанското партньорство (TPP).

Президентът на САЩ нарече този ход „велико нещо за американските работници“.

Договорът за свободна търговия TPP между 12 страни от азиатско-тихоокеанския регион, беше официално подписан от тези страни миналия февруари, след повече от 5 години преговори.

Изпълнителната заповед за оттегляне е само символичен ход, тъй като Конгресът не беше одобрил сделката все още. С това действие новата администрация показа, че сменя търговските си политики.

Що се отнася до друго важно обещание на Тръмп – намаляването на корпоративния данък, в понеделник американският държавен глава заяви пред редица шефове на големи компании, че ще намали данъците и регулациите значително и ще наложи „голям граничен данък“ за всички, които изнасят производството си извън САЩ.

„Това, което правим е да намалим значително данъците за средната класа и компаниите“, каза Тръмп по време на срещата, на която присъстваха създателят на Tesla и Space X Илън Мъск и главният изпълнителен директор на Dow Chemical Андрю Ливерис.

Президентът обясни, че ще работи с администрацията за понижаване на корпоративния данък до диапазон от 15-20%.

Намаляването на налозите и регулациите са две от основните средства, които администрацията на американския президент обеща да използва, за да създаде 25 милиона нови работни места през следващото десетилетие, както и да стимулира икономическия растеж до 4%.

Според много икономисти експанзионистичната фискална политика, която Доналд Тръмп планира да води, може да даде голям тласък на инфлацията на фона на икономиката на САЩ, която в момента отчита почти пълна заетост.

Бързото вдигане на инфлацията може да принуди Федералния резерв да повиши лихвените проценти по-бързо от очакването. Това от своя страна би довело до допълнително поскъпване на долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *