Американският президент Доналд Тръмп заяви, че днес ще обяви дали Съединените щати ще останат или ще се оттеглят от споразумението на ООН за климатичните промени.

Според близки до Белия дом, цитирани от Радио „Свободна Европа“, има голяма вероятност Тръмп да се оттегли от Парижкото споразумение от 2015 година, подписано от 195 държави. Ако това стане, САЩ ще бъде третата страна, заедно със Сирия и Никарагуа, която няма да участва във важния договор за борба с климатичните промени.

Европейските политици активно лобираха, по време на срещата на Г7, пред американския държавен глава да не се оттегля. Според Тръмп обаче опоненти на споразумението от неговата Републиканска партия и индустрии, като минната и  петролната, оказват голям натиск това да стане.

По време на президентската си кампания той сериозно критикуваше документа и наричаше глобалното затопляне измама.

Парижкото споразумение е първата правно обвързваща сделка за борба с климатичните промени. Почти всяка държава по света доброволно се съгласява да предприеме стъпки за намаляване на вредните емисии на парникови газове.

Съединените щати се присъединиха към споразумението при президента Барак Обама, като се ангажираха да намалят вредните си емисии с 26 до 28 процента до 2025 година спрямо нивата от 2005 г.  

В Берлин, председателят на Европейската комисия, Жан-Клод Юнкер заяви, че лидерите от Г7 са „опитали да обяснят това [споразумението] с ясни и прости изречения на г-н Тръмп“ по време на срещата на върха миналата седмица.

В САЩ представители на големи компании, вкл. ExxonMobil, Apple, Dow Chemical, Unilever и Tesla призоваха САЩ да остане в споразумението.

Създателят на електрическите автомобили Tesla, Илън Мъск, заплаши, че ще напусне консултативните съвети към Белия дом, ако Тръмп оттегли страната от договора.

Снимка: Gage Skidmore, Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *