Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Турция е смел съюзник в борбата срещу ислямския екстремизъм, по време на срещата му с турския дъжавен глава Реджеп Ердоган.


Това се случва на фона на притесненията за демократичния процес в Турция, арестите на хиляди хора след опита за преврат през лятото на 2016 г. и съмненията за верността на резултатите от референдума, който ще позволи на президента Ердоган да получи повече изпълнителна власт. Към това се добавя и напрежението между Анкара и Вашингтон относно това как да се води военната кампания срещу „Ислямска държава“.

Доналд Тръмп заяви, че САЩ подкрепя турската битка срещу „Ислямска държава“ и кюрдската военизирана група ПКК. Администрацията на американския президент обаче не е на едно мнение с Турция по въпроса със сирийските кюрди. Вашингтон реши да достави оръжия за тях за борбата им срещу ИД, което предизвика напрежение с Анкара, смятаща сирийските кюрди за съюзници на турските.

По време на изявленията им в Белия дом, нито Ердоган, нито Тръмп споменаха за настоятелните искания от страна на Турция за екстрадиция на проповедника Фетуллах Гюлен. Гюлен, който от години живее в Съединените щати, беше обвинен от турската власт, че е организирал опита за преврат в Турция миналия юли. Именно връзките на много хора с организацията на проповедника станаха отправната точка на Анкара за започване на масови арести, преследвания и уволнения в страната.

Ердоган поздрави Тръмп за „легендарния му триумф“ на президентските избори и определи първата си среща с новия американски президент като „исторически завой“ в турско-американските отношения.

Американският държавен глава даде сигнал, че ще осигури много по-голяма подкрепа за Ердоган, отколкото си е позволявал предшественика му Барак Обама, с когото Ердоган имаше добри отношения, които се влошиха значително след събитията в Турция през последната една година.

Организацията „Амнести Интернешънъл“ заяви, че срещата между Тръмп и Ердоган ще даде възможност „да блесне в светлината на прожекторите начинът, по който президентът Тръмп и президентът Ердоган допринасят за глобалният климат на токсична и нехуманна политика.“  

“Светът ще гледа, надявайки се, че двамата президенти ще потвърдят техните ангажименти за опазване на човешките права,“ заяви Маргарет Хуанг, изпълнителен директор на американското поделение на „Амнести Интернешънъл“.

Снимка: Wikipedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *