Администрацията на американския президент Доналд Тръмп изглежда продължава на ново ниво битката си с медиите, които не са приятелски настроени към него. След като в петък Тръмп обвини CNN и New York Times за „лъжливи новини“, неговият прессекретар изключи тези и други медии от брифинг Белия Дом.

Журналисти от BuzzFeed, Los Angeles Times и Politico също не бяха допуснати до офиса на говорителя Шон Спайсър. Според журналисти, които са ветерани в Белия дом, досега не е имало подобно нарушение на протокола.

Сред допуснатите медии бяха Breitbart News, чиито бивш председател е Стив Банън, главният стратег на президента, One America Network и The Washington Times.

Репортери от Wall Street Journal, Bloomberg, ABC, CBS и Fox News също присъстваха, но по-късно коментираха, че биха отказали, ако са знаели за ситуацията. Представителите на Associated Press и Time получиха покани, но отказаха да присъстват на брифинга от солидарност.

Ари Флейшер, бивш прессекретар на президента Джордж Буш коментира в социалната мрежа Twitter, че подобно избирателно поведение не е необичайно. „Успокойте се всички,“ каза той.

Говорителят на Белият дом се опита а потуши инцидента, казвайки на New York Times, че редовните журналисти на брифингите са били включени. Спайсър отново коментира, че администрацията иска да „отблъсне“ „фалшивите разкази и фалшиви истории“, което беше изтълкувано като поредна нападка срещу CNN и Times.

Миналата седмица президентът Тръмп нарече в Twitter New York Times, CNN и други медии „врагове на американския народ.“ Стив Банън, от своя страна, по-рано определи медиите като „опозиционната партия“ и предупреди, че атаките срещу тях ще „влошат ситуацията“.

Снимка: Wikimedia Commons

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *