Близо 93% от жителите на община Трън гласуваха против предложенията за добив на злато в региона, показват данни на публикувани на страницата на ОИК Трън.

2081 души от общо 3563 души, имащи право на глас са гласували на референдума (59.7%). Въпросът, на който трябваше да отговарят хората беше: „Против ли сте община Трън чрез общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?”

Решението от местното допитване е валидно, тъй като избирателната активност е била над 40%, от които повече от половината са отговорили с „да”.

Решението за референдум в Трън беше взето на 21 април на заседание на Общински съвет. Причина за насрочване на допитването стана предложение за инвестиционно намерение и предстоящата експлоатация на находищата в община Трън, заради което се създаде напрежение сред жителите.

Общинският съвет ще обсъди резултатите от вота, след като мине 7 дневният срок за обжалване на резултатите от референдума.

„Първото нещо е – стратегиите за развитие на държавата се правят от Министерски съвет. На второ място – в Конституцията на Република България е записано, че подземните богатства са изключителна държавна собственост и с тях се разпорежда държавното управление. И на трето място – Подробен устройствен план – в Закона за устройство на територията, са описани техническите стъпки, по които мое всеки един да заяви и може да получи – тоест нямаме изискване в закона, Общинският съвет да дава или да не дава разрешение за реализация на един Подробен устройствен план”, каза за предаването „Преди всички” по БНР изпълнителният директор на Българската минно-геоложка камара Иван Андреев.

„Вотът на хората в Трън утвърждава здравето и чистотата на природата като основни ценности на нашето общество, в което интересите на гражданите трябва да са приоритет”, написа в профила си във Facebook президентът Румен Радев.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *