Ние още нямаме нищо писмено от страна на Турция, но факт е, че от 200 бежанци, които сме върнали имаме 200 отказа, заяви пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов.

Коментарите му идват, след като в медиите излезе информация, че Турция е прекратила едностранно споразумението за реадмисия, заради отказа на страната ни да участва в общ Черноморски фронт срещу Русия.

„Това е опит за въвличане на България в допълнителен конфликт. Нищо не налага разполагане на допълнителни войски в региона. Не ми трябва война в Черно море,“ е заявил премиерът по време на срещата си с румънския президент КлаусЙоханис, цитиран от в. „24 часа“.

„Това ни тревожи, ще намерим всички дипломатически възможности да разговаряме с колегите, за да разберем дали това е случайно, временно или има някакъв друг проблем”, коментира премиерът и допълни: „България е един от най-лоялните и най-точните членове на ЕС. Знаете, че имаме българо-американска база. Има и американски войници, и наши. Непрекъснато провеждаме учения, вие самите сте присъствали на тях. Непрекъснато идват самолети, тренират – ние сме направили всичко, което като членове на НАТО трябва да направим.”

По думите на Борисов дори във времена на криза правителството е ревизирало политиката си, за да увеличи парите за въоръжаване на армията: „Помните как нашите реактори от „Белене” заминаха за НАТО-вска Турция. Нито един мой съсед или колега не се намеси в моя защита, когато президента Путин, в присъствието на Ердоган в Анкара, ми размаха пръст, че България е загубила всичко.”

Според него България няма как да бъде нападната от страна на Русия. „Те имат друг тип действия на територията на България и те са преди всичко икономически, но с ракети и танкове съм убеден, че нямат такива идеи. Ние имаме много общо – религията, културата и други”, каза още Бойко Борисов, цитиран от информационна агенция „Фокус“.

Очаквайте подробности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *