Турция и България да си сътрудничат по проблема с мигрантите е предложил турският премиер Бинали Йълдъръм (на снимката) в телефонен разговор с българския министър-председател Бойко Борисов.

Инициативата за разговора идва от турска страна, предаде БНР позовавайки се на пресслужбите на двамата премиери.

От Анкара съобщават, че Бойко Борисов се е съгласил с предложението за двустранен механизъм за сътрудничество, но е било уточнено, че това няма да означава отмяна на споразумението с Европейския съюз за мигрантите.

По време на телефонния разговор е обсъдена и екстрадицията на турския гражданин Абдуллах Бююк от България в Турция, което стана по-рано през седмицата без решение на съда. Властите в Анкара смятат, че Бююк е поддръжник в движението на, нарочения за организатор на опита за преврат в Турция, Фетуллах Гюлен.

Турският премиер е уверил Бойко Борисоя, че „експулсираните от България членове на организацията на Гюлен ФЕТО ще бъдат съдени от турската държава според принципите на правото и справедливостта“.

Екстрадирането на Бююк предизвика остри реакции у нас. Омбудсманът Мая Манолова заяви, че незабавното изпълнение на заповедта за експулсиране е лишила бизнесмена от правото му на съдебна защита, което противоречи на българското и европейско право, Конституцията и Закона за чужденците.

Премиерът Борисов също призна, че министерството на вътрешните работи е действало „на ръба на закона“. В тази връзка вътрешният министър Румяна Бъчварова разпореди проверки в Главна дирекция „Гранична полиция“ и Дирекция „Миграция“ на МВР.

 

2 коментара за “Турският премиер е предложил двустранно сътрудничество Анкара-София по проблема с мигрантите

 • 14 август 2016 в 11:32
  Permalink

  Действията на Министерство на вътрешните работи по случая Абдуллах Бююк не са „на ръба на закона“, те са в тотално нарушение на няколко закона, те са удар по авторитета на цялата институционалност в държавата, те са звучен шамар на това „случайно правителство“ пред света…
  КОГАТО ИСТИНСКИТЕ МЪЖЕ СА РЕШАВАЛИ ДЪРЖАВНИТЕ ДЕЛА НА БЪЛГАРИЯ, ПРИНЦИПИТЕ СА ИЗКЛЮЧВАЛИ ВСЯКАКВИ ПРЕДАТЕЛСТВА !
  „Вceкoй poб oт кaкъвтo пoл, вяpa и нapoднocт дa бъдe, cвoбoдeн cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcкa тepитopия.“
  Това гласи чл. 61 от Търновската конституция, приета през 1879 година. Но държавата тогава се е създавала, а не се е закривала.

  Отговор
 • 14 август 2016 в 12:07
  Permalink

  Предложението на турският премиер Бинали Йълдъръм за сътрудничество с България по проблема с мигрантите е поредната нелоялна политическа демагогия, целяща замазването на основния проблем, който Турция се мъчи да прикрива изразяващ се в това, че на територията на тази взривоопасна държава се намират 2 700 000 „мигранти“, от които около 250 000 са с установен статут, а всичко останало е в „насипно състояние“ и хората се намират в пограничните райони, а не във вътрешността на страната…
  Тази държава, която обяви военно положение и се тресе от вътрешнополитически проблеми, единственото което може да прави, е умишлено да насочва мигрантската вълна към Европа и да използва мигрантите за политически шантаж ! България не се нуждае от подобно формално партньорство, а от спешно преразглеждане на отношенията си с Европейския съюз като негова външна граница, защото 80 % от българските граждани са с твърди позиции за излизане от „СЪЮЗА“ !

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *