Турският президент Реджеп Ердоган сравни холандското правителство с нацисти, след като Холандия отказа да даде позволение за кацане в страната на самолета на турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

“Може да спирате самолета на нашия външен министър колкото си искате, нека видим как вашите самолети ще идват в Турция отсега нататък,“ заяви пред тълпа поддръжници турският държавен глава.

“Те не знаят какво е политика или международна дипломация … тези нацистки останки, те са фашисти,“ каза още Ердоган.

Говорител на холандското правителство, цитиран от „Индипендънт“, заяви, че мерките са взети, заради „рискове за обществения ред и сигурност“, причинени от планираното посещение на Чавушоглу в Ротердам днес.

В изявлението се допълва, че докато Холандия и Турция могат да помислят за „приемливо решение“, Анкара не уважава правилата, свързани с публичните събирания.

Много холандски граждани с турски произход имат право да гласуват на референдума за промените в турската конституция,“ посочват още говорителят и допълва: „Холандското правителство не е против събиранията в нашата страна, за да ги информирате [за референдума]. Но не е позволено да се създава напрежение в нашето общество с тези митинги и всеки, който иска да организира такъв е задължен да следва инструкциите на властите, за да се гарантира публичния ред и безопасност.“

На Мевлют Чавушогу вече беше забранено да говори на турски митинг в Ротердам за предстоящия референдум. Това беше поредната от серия забрани в Европа срещу кампанията на турските политици сред съгражданите им, живеещи в чужбина, включително и в Германия.

Дипломатическата схватка идва само дни преди провеждането на парламентарни избори в Холандия, на 15 март.

Анти-ислямският политик Геерт Вилдерс се опита да набере скорост, използвайки противоречията с Турция, и нарече Ердоган „диктатор“. “Остави ни намира, лобирай в твоята страна и стой настрана,“ каза той преди планираното посещение на Чавушоглу.

Снимка: kremlin.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *